dijous, 20 de febrer del 2014

EDUCACIÓ REDUIRÀ ENCARA MÉS EL VALENCIÀ EN LES LÍNIES EN CASTELLÀ

Ahir dimecres dia 19 de febrer de 2014 va tindre lloc una Mesa Tècnica per a tractar el proper atac (ells en diuen ordre) que prepara la Conselleria d’Educació per a regular l’autorització del projecte lingüístic en els centres educatius previst en el Decret de Plurilingüisme, que reduirà més encara si cap la presència del valencià a les escoles de línia en castellà.

Ara per ara, els alumnes de Primària escolaritzats en línies de castellà, excepte a les comarques castellanoparlants, estudien en valencià dues assignatures: Coneixement del Medi i Valencià. L’esborrany de l’ordre permet que les escoles de Primària que opten pels nous Programes Plurilingües d’Ensenyament en Castellà (PPEC) puguen donar en aquesta llengua, o fins i tot en anglés, fins a un 30% de l’àrea del coneixement del medi natural i social. Aquesta decisió contradiu el mateix Decret de Plurilingüisme aprovat pel Consell fa dos anys i que fixa que aquesta matèria s’ha d’impartir en valencià tant en les línies PPEC com en els programes Plurilingües d’Ensenyament en Valencià (PPEV) i s’incompleix clarament la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià segons la qual «els alumnes han d’estar capacitats per a utilitzar, oralment i per escrit, el valencià en igualtat de condicions amb el castellà».
Incompleixen el Decret de Plurilingüisme (aprovat fa dos anys) i continuen incomplint encara més la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià (amb més de 30 anys d’aplicació). Dos en una. I què??

En la Mesa Tècnica van participar representants d’Escola Valenciana convidats per l’STEPV, FE CCOO i FETE UGT. Els cinc sindicats docents s’hi oposen frontalment a l’esborrany presentat pel departament de la consellera Maria José Català.
D’una banda, tant el Sindicat de Treballadors de l’Ensenyament (STEPV) com la Federació d’Ensenyament de CCOO i la Federació de Treballadors de l’Ensenyament (FETE) de la UGT, qüestionen els criteris de la Conselleria per a determinar el programa d’ensenyament de cada centre públic. Segons la Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSIF), l’opinió de la comunitat educativa «ha de ser vinculant», i el sindicat independent ANPE adverteix que el Consell «ha de garantir l’oferta de places tant en valencià com en castellà en el conjunt de centres de titularitat pública».

Educació decidirà d’acord amb els resultats de l’última avaluació diagnòstica referents a la competència lingüística de l’alumnat en les dues llengües cooficials i en anglés. Aquesta prova només es fa en un curs i serà la que determinarà el nivell dels i les alumnes en les llengües impartides. Totalment lògic, veritat?
També preveu que els pares i mares voten la llengua base en què volen que els seus fills aprenguen la majoria de matèries. Aquesta consulta, que es podrà fer cada quatre anys, no serà vinculant però es tindrà en compte el resultat i la participació. D’açò, les persones amb dos dits de trellat, en diuen hipocresia. Senyora Català, això ja es fa en la primera matrícula, quan els pares emplenem si volem l’ensenyament del nostre fill o filla en valencià o en castellà i que, està més que demostrat, en la majoria dels casos no es té en compte. Què pretenen ara amb aquesta ordre, doncs?? Està més que clar: crear conflicte entre pares / mares i centres. Conflicte que ara no existeix.

L’últim criteri per a determinar la llengua de l’ensenyament serà la distribució de places en valencià i castellà en els centres públics de cada municipi, el percentatge de famílies de cada centre que no obtindria plaça en la llengua base sol·licitada i l’existència de centres concertats que satisfacen aquesta demanda no atesa. Açò és més que indignant! Aclarim-ho: en cas que hi haja famílies que no obtinguen plaça en la llengua base sol·licitada, es tindrà en compte les places en centres sostinguts amb fons públics (concertats) en l’entorn del centre. En aquest punt volem reiterar incansablement la nostra oposició a l’arranjament escolar del proper curs. Al mateix temps que eliminen unitats en valencià a centres de titularitat pública, dictaminen que la demanda no atesa serà satisfeta per centres concertats. Així és com garanteixen l’oferta de places tant en valencià com en castellà? Limitant l’oferta als centres de línia en valencià i oferint cobrir aquestes places en escoles concertades?? Vinga, va!!

Instem tots els pares i mares que matriculeu els vostres fills i filles en valencià. És el nostre dret. És la nostra llengua. Només està de la nostra mà defendre-la i mantindre-la, perquè aquest govern que ens dictamina ens està demostrant que aposta únicament pels seus criteris polítics i no pel bé dels nostres fills i filles. Si no ho fan ells, ho hem de fer nosaltres.

Notícies relacionades:
"Educació reduirá el valencià en les línies de castellà", La veu del País Valencià:, 18/02/2014

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada