dijous, 27 de febrer del 2014

Las maestras de la República

L'educació va constituir un dels grans compromisos socials de la democràcia de la Segona República. L'objectiu era configurar l'estat docent, que portaria la cultura i l'ensenyament als racons més remots del país per a construir una societat més justa, lliure, equitativa i solidària.

Les mestres de la república van participar de manera compromesa i valenta en el desenvolupament d'aquest projecte. Representaven el model de dones modernes i independents. Elles van ser les responsables, en bona mesura, de la construcció i difusió de la nova identitat ciutadana, en educar al seu alumnat en els valors d'igualtat, llibertat i solidaritat, tant a través de la transmissió en els continguts a les aules com, sobretot, amb el seu exemple personal. 

Dones compromeses amb la igualtat social i de gènere, que eren conscients que cada pas que feien representava el dibuix del camí pel qual altres transitarien. Amb el seu interés per innovar, investigar i desenvolupar un discurs propi en l'àmbit de l'educació es van embarcar en els viatges d'estudis, van participar en les Missions pedagògiques, van ocupar llocs de direcció a les escoles i van formar part d'organitzacions sindicals, polítiques i associacions feministes i ciutadanes. Van ser pioneres en processos d'innovació i pràctiques pedagògiques que obrien les aules a una metodologia activa i participativa. Perquè creien en la igualtat derrocar els murs que separaven l'alumnat, proposant pràctiques de relació que els permetés compartir interessos i coneixements. Una coeducació que els possibilitaria aprendre a compartir la vida en igualtat. 


Aquest projecte va quedar interromput després de la guerra civil, amb la terrible depuració exercida pel bàndol vencedor sobre un magisteri compromés amb les idees republicanes. A les mestres, la repressió va ser especialment terrorífica, en intentar acabar física i simbòlicament, amb els valors d'igualtat i autonomia que elles representaven.
Aquest documental a través de la recreació d'una mestra de l'època i imatges d'arxiu inèdites ens descobreix el meravellós llegat que ens han deixat les mestres republicanes i que ha arribat fins als nostres dies. Articulat en base a testimonis d’investigadors i familiars, coneixerem el moment històric que van viure aquestes docents i la seua participació en la transformació social del nostre país a través de l'educació.
FONT: Visioncineytv 

Tràiler de Las maestras de la República.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada